•  رابطه تغذیه با سلامتی

  • تغذيه:

    مکانیزم بدن جانداران اين است که جانداران غذا و مایعات را مصرف مي نمايند و با استفاده از آنها، بدنشان به عملکرد طبیعی، رشد و بازسازی قسمت های فرسوده خود ادامه می دهد.

    در دهه1960، پزشکان به بیماران خود می گفتند که تغذیه آنها هیچ ارتباطی با سلامتی­شان ندارد. امروزه ما باور داریم که آنچه می خوریم، وجود ما را تشکیل می دهد. این مسأله برای ما کاملاً آشکار است که غذایی که می خوریم، سبب رشد اندام ها(البته در سنین رشد) و همچنین قادر است که بافت های آسیب دیده و فرسوده (معمولاً در سنین کهنسالی) را ترمیم نماید. البته همه غذایی که می خوریم مورد استفاده بدن قرار نمی گیرد و مواد زائد آن دفع می شود.

    جهت بررسی دقیق غذای خورده شده، باید موقعیت بدن را قبل از مصرف غذا و بعد از گوارش کامل آن کنترل نماییم تا تاثیر نسبی مواد جذب شده توسط آن را مشاهده نماییم و میزان مواد موجود در غذا و مواد دفع شده از بدن دقیقاً تحت نظر داشته باشیم.

    چنین تحقیقی به مدت زمان طولانی نیاز دارد تا فرد، مواد غذایی مختلف را مصرف نموده و سپس متخصصین تغذیه، وضعیت بدن را قبل و بعد از مصرف غذا و همچنین میزان مواد دفع شده از بدن او را کاملاً بررسی نمایند. تعداد متغیرها در چنین تجربیاتی بسیار زیاد است و به همین دلیل، علم تغذیه بسیار وقت گیر است.

    تاریخچه و تحولات اخیر در علم تغذیه

    علم جدید تغذیه به سرعت گسترش یافت. اولین تحقیقات در مورد ویتامین ها، در سال 1912 ميلادي و به وسیله سر فردریک گولند هاپکینز انجام شد. این شخص به خاطر این تحقیق در سال1929 ميلادي جایزه نوبل را دریافت نمود. در قرن بیستم، پس از طبقه بندی ماهیت و نقش پروتئین ها، کربوهیدرات ها، ویتامین ها و مواد معدنی، تصور عمومی بر این بود که دیگر دانش کافی در مورد عوامل غذایی وجود دارد. آن زمان به غذا به عنوان نوعی سوخت نگاه می کردند که انسان قادر است با مصرف مقادیر کافی از مواد مورد نیاز بدنش، به زندگی ادامه دهد. پس از آن نکات با اهمیت دیگری هم در مورد تغذیه کشف شد.

    مواد بسیاری وجود دارند که در عملکرد درست بدن، نقش های حیاتی ایفا  می نمایند. آنزیم ها دسته ای از مواد هستند که نقش مهمی در تغذیه دارند. آنزیم ها کاتالیزورهای شیمیایی هستند که دستگاه گوارش بدن، آنها را تولید می کند و نقش بسیار مهمی در فعالیت های متابولیکی بدن ایفا می کنند.

    آنتی اکسیدان ها دسته دیگری از مواد هستند که اخیراً کشف شده اند. مصرف انرژی در بدن، بر سلول ها اثرات جانبی دارد و به همین دلیل، برخی مواد

    مغذی خاص همچون ویتامین ها در بازسازی و ترمیم آسیب های ناشی از اکسیدشدن، نقش حیاتی دارند.

    توازن اسیدهای چرب ضروری در بدن هم از دیگر مواردی است که در سلامت افراد مهم می باشد. برای این منظور، باید از روغن های امگا 3 و امگا 6 در رژیم غذایی خود غافل نشویم و در مقابل، مصرف چربی های اشباع و هیدروژنه را به حداقل برسانیم. نتایج حاصله از تحقیقات متخصصین تغذیه دلالت بر این دارد که مصرف چربی های گیاهی از ایجاد ناهنجاری های متابولیکی ناشی از کلسترول جلوگیری می نماید.

    همچنین به تازگی کشف شده که غذایی که می خوریم، بر باکتری های فعال در دستگاه گوارش تاثیر دارد. در کل، استفاده از چربی های اشباع و کربوهیدرات ها توصیه نمی شود و درعوض، به وفور می توان از مواد غذایی تازه و طبیعی همچون سبزی، میوه و ... استفاده نمود. البته دانشمندان داشتن یک رژیم غذایی محدود را درست نمی دانند. هر چند که این رژیم، موادغذایی مضر برای بدن را هم شامل نشود. بهترین رژیم غذایی، یک رژیم متنوع است که سرشار از میوه و سبزیجات و مواد مغذی باشد.

    مطالعه در مورد تغذیه مردم ژاپن نشان می دهد که آنها روزانه غذاهای متنوع بیشتری را نسبت به مردم غربی مصرف می نمایند. مردم غرب در هفته حداقل 30 نوع غذای متفاوت می خورند، در حالی که مردم ژاپن هر روزه 27 نوع غذای متنوع مصرف می نمایند. به همین دلیل است که ژاپنی ها نسبت به مردم سایر نقاط دنیا، کمتر دچار بیماری های رایج امروزی همچون دیابت، بیماری های قلبی و سرطان می شوند، رژیم غذایی افراد ارتباط نزدیکی با احتمال ابتلا به چنین بیماری هایی دارد.

    رابطه تغذیه با سلامتی

    در قرن 18، بسیاری از دریانوردان در مسافرت های طولانی به دلیل ابتلا به بیماری اسکوروی (کمبود ویتامین ث) جان خود را از دست می دادند. بعدها متوجه شدند که غذاهای کنسروی دریانوردان، فاقد ویتامین ها و مواد غذایی تازه است و با اضافه نمودن لیموی تازه به غذای آنها، این مشکل بر طرف شد. بیشتر ویتامین ها بواسطه بیماری هایی که فقدان هرکدام در سلامت افراد ایجاد می نمودند، شناخته شدند. نقش تغذیه هم ردیف ورزش، محیط و آسایش روحی در سلامت افراد می باشد. البته بعدها ارتباط سلامتی با تغذیه کم رنگ تر شد. سلامتی به هنجاری در اجتماع مبدل شد و افراد، انواع بیماری ها، عوامل ایجاد کننده آنها و راه های مقابله با آنها را شناسایی نمودند.

    پس از جنگ جهانی دوم بود که اپیدمی ها (همه گیری) شیوع پیدا کرد و همان موقع، بیماری های قلبی، سرطان، دیابت و... مطرح گردید.

    بسیاری از محققان، علت ایجاد چنین بیماری هایی را مصرف بیش از حد کربوهیدرات، کم ورزش کردن، مصرف کم سبزی و میوه تازه و همچنین استفاده از چربی های مضر، می دانند. رستوران هایی که به عرضه کننده غذاهایی که سریع آماده می شوند، انواع دیگری از بیماری ها را تحت نام بیماری های تمدن به وجود آورده اند.

    تغذیه از بسیاری جهات بر سلامتی تاثیر می گذارد. عدم تعادل مواد مغذی در بدن، چه کمبود و چه مصرف بیش از حد، بر سلامت فرد اثر گذاشته و عملکرد طبیعی بدن را مختل می نماید. به عنوان نمونه سرطان به دلیل عملکرد بد در سوخت و ساز سلولی رخ می­دهد یا مصرف زیاد انرژی طی فعالیت منظم (مثلا ورزش) سلامتی فرد را تضمین مي كند.