از آنجا كه فصل گرما در مناطق گرم مانند عسلويه بسيار طولاني بوده و دماي هوا اغلب از 35 درجه سانتي گراد تجاوز مي كند و همچنين با توجه به ميزان بالاي رطوبت منطقه ، آگاهي و مطلع بودن كارگران فعال در منطقه از گرمازدگي ، راههاي جلوگيري ،كمكهاي اوليه، و درمان آن ضروري به نظر مي رسد، لذا اداره ايمني منطقه پتروشيمي عسلويه جهت نيل به هدف مذكور اقدام به تهيه اين كتابچه نموده تا در دسترس كليه كارگران قرار گرفته و از آن استفاده نمايند.

 

دقت و توجه به اين موضوع كه افراد زيادي در ارتفاعات مشغول كار هستند، اهميت گرمازدگي را دو چندان مي كند ، چرا كه گرمازدگي و غش كردن كه مواردي ساده و قابل درمان هستند مي توانند مرگ را به دنبال داشته باشند. لذا ابزار و وسايل حفاظت از سقوط )كمربند ايمني) براي كليه كساني كه در ارتفاع مشغول كار هستند اجباري مي باشد.

 

تعريف:

 

اين حالت در فرد سا لمي كه در محيطي بسيار گرم فعاليت بدني شديد دارد رخ مي دهد. اين وضعيت در اثر اختلال شديد در جريان خون مي باشد، به اين صورت كه تجمع خون زياددر عروق پوستي و كاهش خون رساني به ساير اندامهاي اصلي موجب آن مي گردد.به واسطه تعريق شديد و طولاني ، بدن آب و نمك زيادي از دست مي دهد، در صورتي كه اين آب از دست رفته جايگزين نگردد، جريان خون كاهش يافته و اعمال مغز ، قلب، و ريه تحت تاثير قرار مي گيرد.

علائم:

سردرد ، سرگيجه، تهوع، ضعف، بي اشتهايي،اتساع مردمكها، ضعف و نبض تند، تنفس سريع و سطحي، دردهاي احتمالي عضلات از علايم گرمازدگي مي باشد.

 

تفاوت حمله گرمائي با گرمازدگي:

 

گاهاً حمله گرمايي با گرمازدگي ( كه بيشتر شايع است ) اشتباه مي شود. مهمترين تفاوت آنها اين است كه در حمله گرمايي پوست برافروخته، داغ و خشك است، و حال آنكه در گرمازدگي (خستگي گرمايي ) پوست اغلب مرطوب، چسپنده، خنك و رنگ پريده است. دماي بدن فردي كه دچار حمله گرمايي شده است مي تواند تا 41 درجه سانتي گراد بالا رود ولي در خستگي گرمايي دماي بدن طبيعي ويا پايين تر از حد طبيعي است.

پيشگيري:

 

در جهت كاهش و جلوگيري از بروز گرمازدگي موارد ذيل مؤثر مي باشد :

1.                    كم نمودن حرارت محيط كار با وسائل و راههاي مختلف (كولر پنكه هواكش و غيره)

2.                    استفاده از وسايل استحفاظي شخصي مناسب جهت جلوگيري از نفوذ گرما

3.                    در دسترس قرار دادن مايعات در محيط كار تا كارگران بتوانند از آنها استفاده نمايند(محلول رقيق نمك طعام).

4.                  ياد آوري و آموزش خطرات ناشي از گرما به كارگران.

5.                  نوشيدن مايعات در روز بتدريج ، بصورت چاي كمرنگ و سوپ.

6.         خودداري از نوشيدن مايعات و آب ميوه خيلي سرد و شيرسرد ، چون نه تنها مفيد واقع نمي شوند ممكن است سبب ناراحتي معده نيز بگر دند.

7.                  كنترل و معاينات پزشكي منظم كارگران .

8.                  كاهش يا تعطيل كردن فعاليتها در گرمترين ساعات روز

لازم است مسئولين ، سوپروايزرها و فورمنها دقت بيشتري در اين خصوص داشته و اقدامات لازم را مبذول دارند.

تجربه ثابت كرده است كه اكر يك جوان را به مدت 6 ساعت تحت اثر هواي گرم و مرطوب قرار دهند 4/1 قواي عضلاني خود  را از دست مي دهد.

درمان:

 

q      بيمار را به اطاقي خنك ، در حدي كه احساس لرز نكند ، انتقال دهيد.

q      به بيمار محلول آب و نمك بخورانيد .(يك قاشق چايخوري در نيم ليوان آب)

q   بيمار را در حا لت درازكش خوابانده و پاهاي وي را حدود 30 سانتيمتر بالا و سرش را كمي پايين نگه داشته تا جريان خون كافي به مغزش برسد و لباسهاي وي را درآوريد.

q   اگر بيمار استفراغ كرد مصرف آب نمك را قطع نماييد، در اين حا لت بايستي فرد گرما زده را به بيمارستان انتقال داد تا آب و نمك هدر رفته را از طريق تزريق سرم جبران كرد.